Bak och "bevingat"!

 

Att baka är lisa för min själ! Och precis som i alla andra hantverk går det bra ibland och mindre bra ibland. Så har man flyt är det lika på att köra på…….. om inte några andra viktiga aktiviteter trycker på förstås. I dag har jag haft tid och ”flytet” infann sig! Det blev några enkla sorter att stoppa i frysen och kanske njuta av i juletid. Eller kanske slinker de ner vid våra fikastunder under julstöket!. Hmmm…. Vi får se! Jag önskar i alla fall att jag, mer disciplinerat,  kunde resonera som ett av mina barnbarn gjorde för några år sedan.

Barnbarnen var hos oss (farmor och farfar) i några dagar. En av dagarna skulle vi naturligtvis baka eftersom båda töserna tycker att det är roligt – och de bakar verkligen med den äran! Minsta tjejen var vid detta tillfälle ca 7 år. Vi bakade en kaka tillsammans och den blev jättefin och den såg verkligen god ut. När fikat var framdukat ville barnbarnet inte ha något. Jag undrade förstås varför och då svarade hon: ”Du förstår farmor – jag är väldigt bakig – men jag är inte så fikig”!  Va!! Att bara kunna avstå sådär! I vår familj har detta nästan blivit ett ordspråk eller ”bevingat uttryck”, som lever vidare och används ofta. Och jag använder det som ett mantra ibland. Jag har upprepat ”jag är bakig men inte så fikig” många gånger i dag. Men va sjutton - Jag sätter på en kopp kaffe nu och smakar åtminstone en sort!!

Hur eller hur! Så här blev det:


Mina bästa Hallongrottor är hämtade ur Eva Nordlinders "Hembakat hela året". De innehåller lite kokos och är GODA. Verkligen värda att pröva. Receptet kommer här:
 
Hallongrottor med kokos
4½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl riven kokos
175 g smör, rumsvarmt
Fyllning: hallonsylt eller jordgubbssylt
Ugn 200 grader
Ca 20-25 st
 
Blanda alla torra ingredienser . Nyp snabbt ihop dem tillsammans med smöret till en deg. Matberedare funkar också.
Forma degen till små bollar som läggs i småformar av papper. Gör en liten fördjupning i varje kaka med fingret och fyll med sylt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min.
Lycka till!
 
Nu väntar kaffet! På återhörande/B
 
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Linda Svensson:

Det är som vanligt riktigt läckra bilder och smarriga kakor oxå!!

Kommentera här: